Utebelysning och utelampor

Att lysa upp trädgården på sommar, höst, vinter och vår gör att både du och dina gäster känner sig mer välkomna. Med rätt utebelysning och trendiga utelampor säkrar du ett året runt-ljus som både skapar stämning, värme och trygghet.

Stort utbud av utelampor

Nuförtiden finns det ett stort urval av utebelysning i olika färger och former. Det blir dessutom allt mer populärt att installera utebelysning både i trädgård, uterum och på balkong. Många väljer också att köra på ett hållbarhetsperspektiv och sätta ner solcellslampor eller ljusslingor med solceller där solen gör sitt jobb dygnet runt, året om.

Eftersom vi i Sverige lever i ett kallt klimat där det är mörkt en stor del av året, är utebelysningen ett slags sätt att skapa mer trygga miljöer och ett mer ombonat intryck.

Här kan du hitta ett stort sortiment av utebelysning från byggkedjorna

Byggmax Skånska byggvaror

LY.se har mycket unika och långa ljusslingor för utomhusbruk. Du kan hitta ljusslingor upp till 100 meter! De har även väldigt fina solcells slingor med utbytbara glödlampor. 

Gardenstore har ett stort utbud av utebelysning. Se deras utbud här

 

Vacker utebelysning

 

Välj rätt utebelysning

På grund av ett stort utbud av utelampor kan det kännas svårt att hitta rätt. Inomhus ska armaturer och skärmar passa till inredningen men utomhus är det trädgårdens design och utemöbler med mera som ska hänga ihop och få ett samband. Du har idag ett brett urval av olika belysningar som både är snygga och praktiska.

  • Lyktor att sätta på fasader eller ha som stolpar i trädgårdsgångar.
  • Ljusslingor att fästa runt balkongräcket.
  • Moderna vägglampor som både lyser upp för besökaren och som passar arkitektritade hus.
  • Utelampor att ställa som dekoration vid matbordsgruppen eller som värmelampor.
  • Strålkastare för mer praktiska och funktionella anledningar.

Om du planerar för en ny trädgård är det viktigt, precis som när du renoverar inomhus, att först tänka efter var du ska ha din utebelysning utomhus. Detta gör det enklare för elektrikern och för dig så att du slipper göra om i onödan senare. Jämför produkter och rådfråga experter så att du både får rätt kvalitet, rätt belysning och rätt pris.

Rätt ljusstyrka

En utelampa bör ha starkare ljus än en inomhuslampa. Alla vet hur otrevligt det är att famla i mörkret och kanske inte veta vad som egentligen finns runt omkring en. Vid ytterdörren bör belysningen vara extra stark, vilket också underlättar för dig om ett inbrott mot förmodan skulle vara i görningen. Ju mer som syns utmed huset desto säkrare för dig.

Ett starkare ljussken blir också mycket vackert utmed husfasaden då det kastar fina skuggor på tomten, rabatterna och på huset. Det gör din bostad extra inbjudande. Om du vill undvika att tända och släcka om vartannat finns automatisk utebelysning som tänds vid rörelser eller vid en viss tidpunkt.

Säkerhet i utelampor

En utelampa är inte detsamma som en innelampa. Utelampor måste ha en viss säkerhetsklassning som gör att de kan användas i vind och fukt utan att gå sönder eller orsaka skada på omgivningen eller sig själva. Klassningen för utelampor är IP och vilken siffra som står bakom har att göra med var lampan är placerad.

  • IP 67 är till exempel rätt för markbelysning utomhus
  • IP 68 fungerar bra under vatten, exempelvis i simbassänger
  • IP 66 passar till vanlig utebelysning som på fasader och annat

För utebelysning krävs dock minst IP 21 och vidare upp till IP 55 då de står emot regn och snö och vind.

Fina utelampor

Ta hjälp vid installation

Vid all installation av belysning och speciellt utebelysning, krävs en behörig elektriker. Detta är alltså inte något du ska ge dig på själv. Just utebelysning ska som sagt ha en viss IP-klassning beroende på var lampan ska sitta. Det är olika IP-klassningar som gäller utomhus vid olika trädgårdszoner. Läs på själv men ta också hjälp av en professionell yrkesman som vet exakt var och hur utelamporna ska installeras. Då kommer ingen bli skadad och lamporna kommer att hålla sig vid god vigör längre.

En eller flera utelampor?

Har du en mycket liten trädgård eller balkong kanske det räcker med en utelampa, men oftast får du det vackraste skenet och den bästa stämningen om flera lampor får samspela och göra jobbet ihop. Detta ger också ett starkare ljus vilket blir mer praktiskt och funktionellt för alla.

Placera flera lampor efter varandra utmed gångar och slingor på tomten, kanske på vägen ner till båthuset eller till gäststugan på tomten så att man vet var man går. Har du speciella rabatter eller trädgårdsland som du vill belysa kan du sätta både lyktor och markbelysning tillsammans på ett häftigt sätt. Se bara till att utelamporna skapar en enhetlig känsla, annars kan det lätt bli ett virrvarr av alltihopa.

Bästa materialet i utelampor

Observera att utelampor måste vara rejält slittåliga och stå emot hårt väder. Därför är materialval viktigt här. Stål och koppar håller länge och tål slitage mer än vanligt men stålmaterialet bör ändå smörjas in med olja någon gång per år även om det står att det är rostfritt stål. Med väder och vind brukar tidens tand ändå synas efter ett tag. Polypropylen är också vanligt i utebelysning. En del utelampor har en kombination av flera av dessa material.

Även kablarna i lamporna är viktiga eftersom det är genom dem som elen går. Höljet måste vara ordentligt tåligt och klara av fukt, vägsalter och vikt av exempelvis grus eller snö. De måste också kunna klara av att ta vatten och ändå uppfylla sina säkerhetskrav.

LED är miljövänligt och en lågenergiförbrukare

De bästa lamporna ute och inne är LED-belysning. De förbrukar inte så mycket energi och de håller längre vilket blir bättre för både miljön och för din plånbok. Ju högre kvalitet desto dyrare men det jämnar ändå ut sig i det långa loppet. Den energisnåla egenskapen som LED tillför gör också att dina energikostnader inte märks av lika mycket.